Eretitel voor droge worst van slager Boersema
uit Grijpskerk

De tien populairste droge worsten van Drenthe en Groningen zijn aan een nauwkeurige inspectie onderworpen door een tienkoppige regionale jury. Wat is de lekkerste van 2008? Lees het in de tweede editie van Dagblad van het Noorden's Droge Worsten Test.

Goed beschouwd zijn de tien genomineerde droge worsten allemáál winnaar. Het zijn de meest gekozen worsten van Drenthe en Groningen. Liefst 621 voordrachten kwamen binnen. Sommige slagers voerden actie, legden de bon uit de krant onder de kopieermachine en gaven hem aan klanten. En ook het world wide web bleek een probaat promotiemiddel, zo bewees internetslager Nol uit Groningen. Via www.drogeworstuutgrunnen.nl zette hij zijn worst in de picture, al bleek dat nog geen garantie voor succes.

Eerst maar eens het fenomeen droge worst. Na de test van vorig jaar, waarbij de worst van de Dwingelder slagerij Van der Laan tot lekkerste werd verkozen, bleek hét streekproduct van het Noorden opnieuw de tongen los te maken. Helemaal toen droge worst-keurmeester Jan Nederhoed uit Nieuw Roden op de spreekstoel plaatsnam.

De specialist - lid van het Worstenmakersgilde - heeft droge worst tot wetenschap gepromoveerd. Ooit bedacht waarom droge worst in het Noorden zo'n gewilde snack is en in het Westen niet? Heeft met de kruidnagel van doen. In de VOC-tijd werden tal van specerijen aangevoerd. De kruidnagel werd gelost in de havens van Hamburg en Bremen met hun sterke invloed op Noord-Nederland, de overige kruiden gingen naar Rotterdam. En aangezien kruidnagel één van de belangrijkste ingrediënten van droge worst is...

Met zijn vakkennis begeleidde Nederhoed ook dit jaar op vakkundige wijze de proeverij. De tien geselecteerde worsten werden op één en dezelfde dag anoniem bij de slagers opgehaald. Daarna kwam de jury bijeen. Die bestond dit keer uit lezers die zichzelf hadden geafficheerd als worst-liefhebber pur sang.

Tijdens de keuring circuleerden tien snijplanken met daarop de voorgedragen worsten van tafel naar tafel. De één aardedonker en keihard, de volgende juist weer eikenbruin en vilein zacht. Het panel beoordeelde de worsten op tien punten: van uiterlijk tot smaak. "Doe dat alles uiterst serieus en wees zuinig met onvoldoendes”, benadrukte Nederhoed. "Elke slager heeft zijn ziel en zaligheid in zijn worst zitten.”

Zo kreeg zelfs de worst op plaats tien nog een ruime voldoende. Dat was het exemplaar van internetslager Nol. Sommige juryleden vonden het een worstje van niks en bedankten bij de evaluatie voor nog een plakje. "Jammer, onze worst is juist heel puur, we gebruiken geen hulpstoffen", reageert Nol. "We kunnen er prima van leven. Al bijna 35 jaar.”

Bij de winnende slager Boersema in Grijpskerk steeg spontaan applaus op toen middels een verrassingsbezoek het erecertificaat werd uitgereikt. Bij het familiebedrijf is vader Kor (72) de bedenker van het unieke recept. Het geheim? "We gebruiken Geerlings kruidnagel”, licht de oude Boersema een tipje van de sluier op. “Een hele fijne.” Als het net zo gaat als met de winnaar van vorig jaar, dan kunnen de Boersema's een stormloop tegemoet zien en zitten ze de komende tijd tot diep in de nacht worsten te maken.

Gildenieuws

Openingstijden

MaandagMa 08.00 t/m 18.00 uur
DinsdagDi 08.00 t/m 18.00 uur
WoensdagWo 08.00 t/m 18.00 uur
DonderdagDo 08.00 t/m 18.00 uur
VrijdagVr 08.00 t/m 20.00 uur
ZaterdagZa 08.00 t/m 16.00 uur
ZondagZo t/m